Skip to content

Pescarusul pio

rase de pescarusi pasari exotice

V-ați îndrăgostit de specia pescarusului? Și nu este pentru mai puțin! La urma urmei, este o specie foarte frumoasă. Și vă vom povesti despre unul dintre cele mai frumoase exemplare ale sale: evlaviosul pescar.

O specie destul de răspândită

Cunoscută sub numele științific de ceryle rudis, această specie de pasăre coraciformă, din familia cerylidae, este larg răspândită în Africa și Asia, fiind singura specie din genul ceryle.
În trecut, se credea că această specie descinde din strămoșii americani aparținând clorocerilului, care ar fi traversat Oceanul Atlantic acum un milion de ani. Dar, în prezent, se crede că această specie provine din unele specii ale lumii vechi.

O pasăre foarte frumoasă

Este o specie fără îndoială destul de frumoasă. Măsoară între 17-18 cm și poate cântări până la 35 de grame. Are un ușor dimorfism sexual.
Se caracterizează prin faptul că are o față dungată orizontal, cu o listă superciliară albă pe o listă neagră, care este destul de largă și care traversează ochii. Aceleași liste sunt deasupra gâtului și gâtului.

Penele și părțile superioare sunt negre cu dungi de alb, cu zonele inferioare albe, cu excepția benzilor negre din zona pieptului. Diferența dintre bărbat și femeie se bazează pe o listă. Bărbații au o bandă îngustă pe piept, în timp ce femelele au o bandă pectorală, care pare a fi împărțită în jumătate.

Sunt recunoscute mai multe subspecii:

Ceryle rudis rudis: Subspecie nominală, întâlnită atât în ​​Africa subsahariană, cât și în Asia de Vest.
Ceryle rudis syriacaque: Unii îl consideră încă o subspecie, dar pentru alții este un soi nordic, puțin mai mare, decât cel nominal.
Ceryle rudis leucomeplain: Găsit în Afganistan și se extinde în India și Sri Lanka, precum și în Thailanda și Laos.
Ceryle rudis travacoreensis: Acesta are un penaj mai închis la culoare și zonele albe sunt mai mici. Se găsește numai în Ghatii de Vest.
Ceryle rudis insignis: ciocul său este mai lung și poate fi găsit în Hainan și sud-estul Chinei.

Te interesează cum se comportă?

Este o pasăre sedentară și, în general, nu migrează. Deși puteți face unele deplasări odată cu schimbarea anotimpului, dar la o distanță foarte mică. Se găsește în principal în câmpii și în unele munți. Se crede că este al treilea cel mai abundent pescar de pește din lume.


Spre deosebire de ceilalți membri ai familiei sale, este destul de zgomotos, deci este foarte ușor de găsit și observat. Dieta lor este formată în principal din pește. Dar puteți pescui și crustacee și insecte acvatice mari, cum ar fi larvele de libelule.

A-l privi pește este un adevărat delicat, deoarece se scufundă vertical, cu capul în jos, pentru a prinde un pește. Este o pasăre foarte rapidă, deoarece poate ajunge la 50 de kilometri pe oră. Uneori își înghit prada, mai ales când sunt mici, în timpul zborului.


Spre deosebire de ceilalți membri ai familiei lor, ei pot trăi în turme mari, mai ales la culcare. Sezonul de reproducere pentru această specie are loc între februarie și aprilie. De obicei, cuibăresc într-o gaură, săpând o pantă de teren la 1,5 metri deasupra nivelului apei.

Tunelul este destul de adânc, cu o cameră în care își construiesc cuiburile. Femela depune trei până la șase ouă albe. Uneori mai multe femele pot depune ouă în același cuib.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner