Skip to content

Aratinga Cubana

Cuba are o faună foarte variată, iar norocul de a întâlni câteva exemplare autohtone este minunat. De exemplu, există catey, o specie de papagal foarte faimoasă în zonă.

Papagal sau Perusi?

Deși experții clasifică catey, sau psittacara euops, drept membru al familiei papagalilor (Psittacidae), faptul că pe insulă unii se referă la el ca un perus, uneori duce la confuzie.

Cu toate acestea, SEO propune ca numele standard al speciei să fie Parakeet cubanez. Motivul pentru care locuitorii se referă la această specie ca „perus” este pentru că membrii familiei Amazon și alte specii similare din Antille au fost denumiți ca perusi și de acolo au fost schimbate denumirile.

Specia trăiește în Peninsula Zapata, accesul ei fiind foarte restrâns, în munții Guamuhaya. Ele pot fi văzute și în unele zone din provinciile Sancti Spíritus, Ciego de Ávila, Camagüey și în munții din partea de est a țării.

Un aspect foarte frumos si elegant

Deși dimorfismul sexual nu poate fi detectat cu ochiul liber, cel mai bun mod de a diferenția sexul exemplarelor este prin dimensiunea lor. Masculul are de obicei mai mult de 28 cm, în timp ce femela rareori depășește 27,5 cm.

Culoarea predominantă la această specie este verde intens, cu o zonă roșie sub pliul aripii, cu prezența unor pene roșii împrăștiate, dar fără a urma un model fix în zona capului, gâtului și pieptului.

Irisul este galben, cu un inel ocular albicios. Ciocul se amestecă alb cu roșu, în timp ce picioarele lui sunt maro-cenusii. Cele mai tinere exemplare au culori mai terne, fara a lua in calcul prezenta pene rosii pe corpul lor.

Pot fi ținute ca animale de companie?

Adevărul este că situația catey este oarecum delicată pe insulă. Mulți oameni îi capturează ilegal pentru a le păstra ca animale de companie, ceea ce este interzis.

Dacă cineva dorește să aibă această specie ca animal de companie, în acest caz ar trebui să cumpere un exemplar care a fost crescut în captivitate încă din copilărie.

Când trăiesc în sălbăticie, se adună în stoluri mici și se adăpostesc împreună. Ei scot țipete ascuțite, repetate, care pot fi auzite la distanță mare.

În general, fac mai mult zgomot când zboară. Când vine vorba de hrănire, o fac pe semințele și fructele copacilor, fiind foarte rar să-l vezi mâncând o insectă.

Ce trebuie sa știi despre reproducerea acestei specii de papagali

Când vine vorba de reproducere, o face între lunile mai și august, profitând de găurile din copacii care au cuiburi de ciocănitoare.

Femela va depune 2-5 ouă și va incuba 27-30 de zile, până când toți puii eclozează. După aceasta, părinții îi vor proteja și hrăni pe rând până când ajung la o lună și jumătate de viață și părăsesc cuibul.

Specia este listată ca „vulnerabilă” conform CITES. Din cauza defrișărilor și braconajului speciei, în ultimii ani aceasta a fost mult diminuată.

Cu toate acestea, impedimentele în calea achiziționării unei păsări din această specie nu sunt la fel de stricte ca în cazul altor specii de păsări mai exotice.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner