Skip to content

Porumbel de palmier

cand zboara puii de porumbel

Pe placul multora, porumbelul este o specie destul de raspandita, insa in cadrul familiei exista una foarte curioasa care i-a incantat pe iubitorii de pasari. Este vorba nici mai mult, nici mai puțin de porumbelul care râde.

Un porumbel care râde?


Deși este cunoscută în întreaga lume sub denumirea de porumbelul zâmbitor, adevărul este ca aceasta specie este mai cunoscută sub denumirea de porumbelul senegalez, fiind o specie care se găsește in Africa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala si subcontinentul indian.

De obicei trăiesc în habitate în care există tufișuri mari sau deșerturi semiaride, unde pot găsi hrană pe pământ. Alții îl cunosc ca porumbel de palmier, dar în India este numit porumbelul maro mic.

Și cum arată?


Se caracterizează prin faptul că are o coadă lungă și subțire. Dimensiunea sa este de aproximativ 25 cm și cântărește aproximativ 150 de grame. Nu prezintă dimorfism sexual, așa că testul ADN este singura modalitate de a cunoaște sexul specimenului.

Penele lor sunt gri-maro, cu o nuanță roz în partea de jos. Capul și gâtul sunt de culoare liliac nuanțat, în timp ce părțile inferioare sunt roz până când devine puțin mai închisă în abdomenul inferior. Are pe ambele părți ale gâtului un petic în carouri roșiatic și gri, alcătuit din pene împărțite. Părțile superioare sunt maro, cu o fermă de culoare albastru-gri care curge în josul aripii. Spatele este de culoare maro uniformă, tern.

porumbel imagini

Au fost recunoscute un total de 8 subspecii:

  • Spilopelia senegalensis phoenicophila: care are reședința în Maroc, Algeria și Tunisia.
  • Spilopelia senegalensis aegyptiaca: Trăiește în valea Nilului și este una dintre cele mai vechi dintre specii.
  • Spilopelia senegalensis senegalensis: specia nominală care trăiește în Senegal și Nigeria.
  • Spilopelia senegalensis cambayensis: care este larg răspândită în India.
  • Spilopelia senegalensis ermanni: Trăiește în Afganistan și Turkestan.
  • Spilopelia senegalensis sokotrae: locuiește pe insula Socotra și este una dintre cele mai tinere subspecii.
  • Spilopelia senegalensis dakhlae: Trăiește în osaza Dakhla din Egipt și Libia.
  • Spilopelia senegalensis thome: Care se găsește pe insula São Tomé, unde se crede că ar putea fi introdusă.


Și cum trăiește de obicei?


Deși este o pasăre care poate trăi rar în grupuri mari, adevărul este că sunt păsări care trăiesc în perechi sau în grupuri mici, cu excepția cazului în care trebuie să iasă să bea în zonele aride din gropile de apă.

Ce mananca porumbelul de palmier

Dieta acestei păsări, ca și restul rudelor sale, este compusă din semințe și insecte mici, pe care le mănâncă direct pe pământ. Poate fi văzut și în unele centre urbane în căutarea hranei, ceea ce este foarte rar.

porumbel in engleza

Cum se inmultesc porumbeii de palmier

Cuiburile lor sunt construite de obicei în desișuri sau copaci din zonele aride, care sunt îngrijite de femelă de cele mai multe ori, deși s-a dovedit și că în unele ocazii masculul se ocupă de incubația ouălor.

Puii se nasc la 14 – 19 zile si nu parasesc cuibul pana la varsta de trei saptamani. În acest timp, ei sunt îngrijiți de ambii părinți, ținându-l mereu pe unul dintre ei cu cei mici pentru a se asigura că sunt în siguranță.

În comparație cu alte păsări din specia ei, nu este la fel de utilizată ca pasăre de reproducție sau de reproducere și cu atât mai puțin ca pasăre de companie, deoarece este obișnuită cu mediile calde, iar în zonele mai reci nu rezistă de obicei mult.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner