Skip to content

Pescarusi (Alcedines)

Specii de pasari exotice Alcedines

Cu siguranță ați auzit vreodată de Acedine. Ca atare, ele nu sunt o specie, ci un grup care include trei familii complet diferite și care reunește nici mai mult, nici mai puțin de 90 de specii.

Rase de păsări exotice din specia de Pescarusi – Alcedines

Este vorba despre o subordine de păsări coraciforme. Un grup în care aceste specii de păsări exotice Alcedines se remarcă prin faptul că sunt colorate, de dimensiuni mici și având o distribuție excelentă la nivel mondial.

Acest lucru se găsește în special în Lumea Veche și Australasia.

Grupul a fost tratat în anii 1990 ca o simplă familie: alcedinidae, dar este acum considerat un subordine. Cele trei familii care alcătuiesc acest grup de pasari tropicale sunt:

  • Alcedinidae
  • Halcyonidae
  • Cerylidae

Cele 90 de specii care au fost clasificate în acest grup sunt strâns înrudite, împărtășind un cap mare, un bec lung ascuțit și cozi și picioare scurte. Majoritatea speciilor au un penaj izbitor, cu dimorfism sexual scurt. Cea mai mare prezență a acestui grup

Cum se împart cele trei grupuri?

După cum sa menționat anterior, familia alcedinelor este împărțită în trei grupe care cuprind 90 de specii de păsări; Alcedinidae, Halcyonidae și Cerylidae. Dar cum sunt împărțiți?

Pe de o parte, există alcedinidele, în care se află cei cunoscuți ca pescari-pescar, remarcabili pentru că au un cioc lung și sunt mari vânători care consumă de obicei pești pe care îi prind în apele râurilor și lacurilor.

O specie larg răspândită care poate fi găsită aproape oriunde în lume. Dar, deoarece sunt foarte înfricoșători, șansele de a vedea unul sunt foarte mici.

cat costa sa cumperi o pasare exotica

Următoarele sunt halcyonidae, o familie care include pescarii pescărești de vânătoare, kookaburras și halcyons.

Aceasta este cea mai numeroasă familie din cele trei familii, deoarece au între 56-61 de specii (experții diferă mult în ceea ce privește numărul) și 12 genuri. Acestea sunt răspândite în principal în Australia și Asia.


În cele din urmă, există cerylidae sau cerilidae, un grup care include martinii uriași. Kingfishers mari sunt, de asemenea, în această familie. Este o familie care are mai presus de toate o prezență puternică în Statele Unite.

În afară de mărime, diferența mare între diferitele grupuri constă în habitatul în care se găsesc și în dieta lor.

În timp ce unele halcynidae pot consuma, de asemenea, pește, precum și cerylidae, altele pot consuma carne de la păsări mici sau chiar cariile lăsate în urmă de alte animale.

Unde se găsesc aceste rase de pescarusi?

Au o distribuție cosmopolită, fiind în regiunile tropicale și temperate ale întregii planete, deși Australia și Asia sunt părțile lumii care au cea mai mare prezență a acestei specii.

Acestea sunt absente din regiunile polare și unele deșerturi cu climat foarte uscat.


Europa și America de Nord, la nord de Mexic, au o scurtă prezență a membrilor acestei specii și puțini sunt cei care se află în SUA. Același lucru se întâmplă și în Europa, cu pescarul comun fiind cea mai distribuită specie din regiune.

imagini si poze cu pescarusi

Acestea ocupă un număr mare de habitate, dar pentru că sunt animale care se hrănesc în principal cu pești, insecte acvatice și crustacee mici, ele locuiesc de obicei în zone din apropierea râurilor și a lacurilor, în păduri sau pâraie împădurite.

Deși este adevărat că unii membri ai familiei, precum Halle cu bec roșu, pot trăi în mai multe zone deșertice.

Ce mănâncă aceste pasari?

Sunt prădători care se hrănesc cu un număr mare de animale mici, în special pești. Dar se hrănesc și cu crustacee, broaște, amfibieni, anelide, moluște, insecte acvatice, centipede, reptile și uneori chiar și câteva păsări mici.

În unele cazuri, s-a văzut că unele dintre aceste specii consumă șerpi, în special cei care trăiesc în zone deșertice.


Deși sunt strâns legate între ele, nu trebuie să împărtășească aceeași dietă. Totul va depinde de zona în care vă aflați și de condițiile mediului în care vă aflați. În timp ce unii pot consuma doar pește, alții pot prefera carnea de la alte păsări de curte sau cârduri.


Tehnica sa de vânătoare este la fel de perfectă ca cea a unui șoim sau a unui vultur atunci când se aruncă pe o pradă. Se cocoță pe ramurile copacilor, deasupra nivelului apei, pentru a detecta prada.

Când este suficient de aproape de suprafață, se scufundă pentru ea și îl apucă cu ciocul lung. Îl duc la ramură, îl omoară dintr-o lovitură sau cu ciocul și îl înghit într-o singură mușcătură. Uneori se pot scufunda foarte adânc pentru a-și urmări prada.

Cum se reproduce această specie?

Trebuie remarcat faptul că speciile care fac parte din această familie pot deveni foarte agresive și că sunt întotdeauna gata să lupte pentru a-și apăra teritoriul.

Sunt în mare parte monogame, dar unele pot fi poligame. Este, de asemenea, obișnuit să vezi cazuri de reproducere cooperativă, așa cum se întâmplă în kookaburra comună, în care împărtășesc reproducerea puilor cu un alt membru cu mai multă experiență.

reproducerea la rasa de pasari pescarusi

Ca și în cazul altor membri ai coraciformelor, ei cuibăresc în cavități pentru a cuibări. Majoritatea membrilor acestei familii sapă tuneluri pe versanți nisipoși de pe malurile râurilor sau ale lacurilor.

Unii pot folosi tunelul lăsat de un alt alcedin sau se cuibăresc în cavitățile copacilor, cum ar fi termiderii.


Pentru a avea cuibul, la capătul tunelului este construită o cameră mică, care are de obicei un metru lungime, realizată de ambii părinți.

În aceasta se va face o mică gaură în care rar puneți vreun element. Dar ambii părinți îl pot decora cu unele dintre pene sau ierburi pe care le primesc.

În aceeași cameră vor stoca mâncarea pe care au captat-o ​​pentru a menține femela hrănită.

Când femela își depune ouăle în cuib, între 6-10 ouă vor rămâne în interior (deși la unele specii părinții împărtășesc incubația ) și tatăl se va ocupa de aprovizionarea cu hrană și de a se asigura că niciun prădător nu intră în cuib.

După aproximativ o lună, puiul se va naște. Pe parcursul a două săptămâni, acești tineri vor rămâne supravegheați în cuib de către părinți, rând pe rând pentru a merge să caute mâncare și să le dea puiilor lor.

Când părăsesc cuibul la două săptămâni (timp care poate fi prelungit puțin mai mult), vor începe să învețe să vâneze singuri.

Rata de supraviețuire a tinerilor este foarte scăzută, deoarece majoritatea mor înecându-se la vânătoare pentru prima dată sau în mâinile unui prădător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner