Skip to content

Gugustiuc sau porumbelul de padure

gugustiuc dex

Studiați posibilitatea de a vă extinde podul cu specii noi? Dacă nu sunteți sigur pe care să alegeți, de ce să nu încercați porumbelul de pădure? Cu siguranță nu te va dezamăgi ca pasăre.

De unde este acest porumbel?


Aceasta specie de porumbei, cunoscută si sub denumirea științifică de columba palumbus, este răspândită în Europa temperată, precum și în Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Sunt sedentari, dar când se înmulțesc în regiuni reci migrează spre sud în timpul lunilor de iarnă. Le place să trăiască în păduri, zone împădurite sau păduri de pe malul râului.

Când caută hrană, lucrul normal este că merg pe pajiști când hrana este rară. În grădinile urbane care au mulți copaci este obișnuit să le vezi.

Și cum arată?


In cadrul familiei porumbeilor este mare, intrucat masoara intre 38 – 44 cm, si poate cantari mai mult de 615 grame, fiind un porumbel destul de robust.

diferenta intre porumbel si gugustiuc

Nu prezinta dimorfism sexual, motiv pentru care este necesar sa se apeleze la testul ADN pentru a-i determina sexul in vederea cresterii.

Capul este mai mic decât restul corpului. Aripile și coada sunt mai lungi decât alți porumbei europeni.

Caracteristica sa principală sunt petele albe de pe ambele părți ale gâtului, precum și dunga albă din partea superioară a fiecărei aripi, care este vizibilă doar atunci când zboară, ceea ce face ușor să se diferențieze de alți porumbei.

Culoarea penajului, de regulă, este cenușie, cu tonuri albăstrui pe cap, maro pe spate și ceva mai deschis pe părțile inferioare, cu pieptul de culoarea vinului.

Are irizații verzi în zona gâtului. Penele primare și secundare sunt negre, precum și coada se termină într-o bandă neagră. Culoarea ciocului său este roz, cu excepția vârfului, care este un ton galben-portocaliu.

Sunt recunoscute cinci subspecii:

  • Columba palumbus azorica: care poate fi găsit în insulele Azore.
  • Columba palumbus Casiotis: locuiește în sud-estul Iranului și se extinde până în Nepal.
  • Columba palumbus iranica: Se găsește în Iran, în zona de sud și în Turkmenistan.
  • Columba palumbus maderensis: este dispărută și a trăit în Madeira.
  • Columba palumbus palumbus: Specia nominală, care se găsește în vestul și nordul Africii.
ce mananca puii de gugustiuc


Ce se mai știe despre această pasăre?


Deși este o pasăre care este de obicei ținută în voliere, este mai mult destinată reproducerii și creșterii decât ca pasăre de companie.

Mulți îi antrenează să le aibă ca păsări zburătoare, deoarece sunt foarte buni zburători, dar nu sunt atât de buni pentru expoziții sau concursuri de poză.

Ce mananca gugustiucul

Dieta lor este alcătuită în principal din materie vegetală, cum ar fi frunzele copacilor, când sunt fragede, și plante erbacee care aparțin familiei Caryophyllaceae sau Cruciferae.

De asemenea, poate fi văzut mâncând iarbă, semințe și armuri. În timpul sezonului de toamnă este normal să-i vezi mâncând ghinde și smochine, în timp ce iarna se hrănesc în principal cu lăstari și semințe de copac.

Pentru a-și completa dieta, iau larve de furnici și crisalide, precum și insecte și arahnide care sunt moi. Uneori le place să mănânce nevertebrate.

Este în luna martie când începe perioada de curtare a masculului la femelă, cu un zbor iubitor și niște clape zgomotoase în zbor. Pare a fi o pasăre care poate avea două gheare pe an, deși este normal să fie doar una. Femela depune două ouă, care incubează în medie 18 zile, iar puii sunt lăsați în grija părinților până la vârsta de puțin peste o lună.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner