Skip to content

Porumbelul de Scorbură

rase de porumbei

Cu siguranță ați auzit undeva de porumbelul stâng, unul dintre cei mai iubiți de iubitorii de colombicultură. Vrei să afli ceva interesant despre această pasăre? Ei bine, continuă să citești!

Destul de răspândit


Este cunoscută sub numele științific de columba oenas și este o pasăre destul de răspândită în Europa, vestul Asiei și Maroc, fiind destul de asemănătoare cu versiunea domestică a porumbelului de stâncă, dar mai mică.

În Spania există colonii mici în toate tipurile de medii, cu excepția Insulelor Baleare. Se pare că preferă să locuiască în zone plate și cu culturi la îndemână, de unde obțin cu ușurință hrană. Nu este obișnuit să-i vezi trăind în zonele montane înalte.

Este atât de diferit de sălbăticie?


Unii ar putea să o confunde fizic cu cei curajoși, dar adevărul este că este diferită. Pentru început, este o pasăre mai mică, întrucât măsoară 30 cm lungime, cu penajul cenușiu uniform, chiar și pe partea inferioară a aripilor, cu excepția penelor de zbor și a capătului acestora care au o nuanță negricioasă.

Singurele tușe de culoare care se vor regăsi în penajul său sunt irizațiile, care sunt verzi sau violet, în funcție de incidența luminii. Ciocul său este roșcat cu vârful galben, cu ochii negri, în timp ce restul porumbeilor au galben sau portocaliu.

Cea mai mare diferenta pe care o are cu bravia, ca si cu cea domestica, este crupa, care este gri si nu alba ca celelalte.

hranitoare porumbei

De asemenea, îi lipsesc cele două dungi închise la culoare de pe aripi, care în cazul ei sunt mai subțiri, iar ciocul este roșcat și galben, în timp ce cele sălbatice sunt negricioase.

Alții ar putea să-l confunde cu un porumbel de pădure, dar este ușor de diferențiat deoarece nu are dungi albe în zona gâtului, iar aripile porumbelului sunt mai mici.

De asemenea, sunt recunoscute două subspecii:

Columba oenas oenas:

Specia nominală care a fost descoperită în 1758 și găsită în vestul Palearctic.


Columba oenas yarkandensis:

A fost descoperit în 1908 și poate fi găsit în Kazahstan, Uzbekistan și vestul Chinei.


Ceva lucruri interesante despre această pasăre?


Alimentatia porumbelului zurita este alcatuita in special din materie vegetala, preferand lastarii si puietii tineri.

live meci porumbei 2020
porumbei ro

Dar poate fi văzut și hrănindu-se cu semințe, insecte și nevertebrate mici, cum ar fi viermii care le ciugulesc din pământ. În unele perioade se poate hrăni cu ghinde și nuci de pin.

Dafinul, păducelul, cerealele și leguminoasele compun de obicei dieta lor principală.

Cand merg la reproducere, normalul este ca isi construiesc cuibul in scobiturile copacilor batrani, fara sa aduca mult material la cuib.

S-a observat, în unele ocazii, că își construiesc cuiburile în vizuini de iepuri, ruine antice sau printre garduri vii și iederă, dar pot cuibări și în cutii de cuiburi. De obicei nu se cuibaresc unul langa altul, respectand teritoriul fiecaruia.

Ce se știe despre reproducerea acestor păsări

La fiecare puie, porumbeii stângaci pot depune până la 3 ouă pe parcursul celor două luni de reproducție, între martie și septembrie.

Incubația se face de ambii părinți timp de două săptămâni și jumătate. Puilor le ia aproximativ o lună pentru a învăța să zboare și să părăsească cuibul.

Nu pare a fi o pasăre foarte obișnuită să intre în contact cu ființele umane, în ciuda faptului că mulți crescători de păsări o au printre păsările din podul lor. Îi place să fie cu propria sa specie mai mult decât să împartă spațiu cu păsări din alte rase.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner