Skip to content

Porumbel pătat spilopelia chinensis

porumbei de rasa

Ți s-a spus vreodată despre porumbelul țestoasă pătată și vrei să afli mai multe despre această pasăre? Pentru că dacă da, vei fi foarte bucuros să citești acest articol și să afli despre multe curiozități ale acestei specii.

Unde trăiește aceasta specie de porumbel?


Spilopelia chinensis, sau porumbelul pătat, așa cum este cunoscută mai frecvent, aparține familiei porumbeilor și este răspândită pe tot subcontinentul indian și Asia de Sud-Est, ajungând în insulele mai mici Sunda.

Se găsește de obicei în păduri, tufișuri, câmpuri agricole și încăperi. În India poate fi văzută în zonele care sunt mai umede, în timp ce porumbelul senegalez este mai frecvent în zonele mai aride.

Este ușor de recunoscut?


Are o lungime, de la cioc până la coadă, de 28 până la 32 cm, în funcție de exemplar. Intrucat nu prezinta dimorfism sexual, unii crescatori au stabilit ca femela este puțin mai mica decat masculul, însă la unele exemplare s-a verificat contrariul, deci nu este un sistem valabil de identificare a sexului. Trebuie să apelezi la un test ADN pentru a determina sexul specimenului.

Culoarea penelor sale este bej roz, cu unele nuanțe de gri pe cap și zona burticii. Are o listă, care arată ca o jumătate de guler, neagră pe spate și pe lateralele gâtului, realizată cu pene bifurcate negre și cu pete albe pe laterale.

porumbel la geam superstitii

Spatele are pene maro, cu pete rosiatice.

Acoperitele lor sunt de culoare roz și sunt împărțite de o dungă gri închis care se lărgește de-a lungul axei.

Acoperitele primare de culoare maro închis, în timp ce penele aripilor au straturi întunecate cu margini gri. Abdomenul și zona anală sunt albe. Cand sunt tineri, tonurile sunt mai atenuate si nu au lista gatului.

Mai multe subspecii au fost recunoscute, prin variația penajului și mărimii, în diferite populații geografice, dar există multe dispute cu privire la faptul dacă sunt sau nu subspecii cu adevărat.

Cel mai faimos este cel din Taiwan, cunoscut sub numele de Formosa, și este considerat îndoielnic, deși mulți îl consideră ca atare.

Cel care trăiește în India este cunoscut sub numele de suratensis, care se găsește doar în Surat, iar un așa-zis ceylonensis este recunoscut în Sri Lanka, dar există și multe îndoieli dacă este o subspecie sau pur și simplu că a fost introdusă.

Alte fapte interesante despre această pasăre?

Este o specie care se mișcă de obicei în perechi sau în grupuri mici, hrănindu-se pe pământ cu semințe de iarbă, boabe, fructe căzute și semințe ale altor plante.

porumbel desenat

Dar au fost văzuți vreodată mâncând niște insecte înaripate și termite. Ei zboară rapid, cu bătăi regulate și ocazional bătăi puternice ale aripilor.

Ce trebuie sa știm despre reproducerea porumbelului

Sezonul lor de reproducere este prelungit în zonele calde, în timp ce în zonele temperate acest lucru se întâmplă în lunile de vară.

Exemplarele din Hawaii, de exemplu, se reproduc pe tot parcursul anului. De obicei, depun două ouă într-un cuib pe care îl plasează pe pământ sau în clădiri sau alte structuri.

Ambii părinți participă la procesul de incubație și la îngrijirea copiilor odată ce aceștia sunt născuți.

Este o pasăre care s-a obișnuit foarte mult să fie în contact cu oamenii, motiv pentru care trăiește în orașe în care este ușor să obții hrană din parcuri sau grădini.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner