Skip to content

Porumbel turcoaz

cum scap de porumbei

Fiecare zonă are propria faună, iar Insulele Canare au una dintre cele mai îndrăgite specii de porumbei din lume, porumbelul turcoaz. N-ai auzit niciodată de ea? Ei bine, atunci este timpul să o cunoști.

Unde locuiește acest porumbel?


Este cunoscut sub numele științific de columba bollii, iar numele său comun se datorează naturalistului german Carl Bolle. Împreună cu porumbelul rabiche, este al doilea porumbel endemic din Insulele Canare.

Se gaseste in Tenerife, La Palma, El Hierro si La Gomera, unde primeste nume precum torcaz, torcasa, turcoaz, turcon sau porumbel negru. Este mult mai răspândită decât ruda sa rabiche.

Și cum este?


Este un porumbel mare, care măsoară între 35 – 39 cm lungime și poate cântări până la 500 de grame. Este o pasăre cu caracter sedentar și destul de robustă.

Penele corpului său sunt gri, cu un cufăr de culoarea vinului, cu câteva reflexe verzi și roz. Aripile de pe corp sunt scurte, și destul de întunecate, cu o coadă cu o dungă întunecată la capăt și una albă înainte. Ciocul său este de culoare roșiatică, cu o nuanță portocalie la vârf.

porumbei voiajori

Când sunt tineri, nu au reflexele gâtului și culoarea ciocului este cenușie. În plus, tonurile penelor lor sunt puțin mai maro. Deoarece nu este dimorfă sexual, masculul nu poate fi diferențiat de femelă decât dacă se efectuează un test ADN.

Trăiește de obicei în pădurea de dafin și în Monteverde, dar vara poate fi văzut în timp ce călătorește în pădurile de pini și zonele cultivate în căutarea hranei. Uneori poate fi găsit în zonele urbane, deși acest lucru este mai frecvent în rabiche.

Și de ce îngrijire are nevoie această pasăre?


Dieta sa este alcătuită în special din fructe, deoarece se hrănește în special cu fructe ale copacilor laurasilva, precum viñátigo, faya sau hollyhock, dar poate mânca și unele frunze și boabe, deși numai când fructele sunt rare.

Este o pasăre destul de reproducătoare, deoarece poate depune ouă de mai multe ori în același an. Normal este că depune câte 1 până la 2 ouă în fiecare ouat, în copacii pădurii Monteverde, care sunt incubați de ambii părinți.

La 20 de zile, puii care sunt hrăniți cu lapte de porumbei se nasc în primele zile de viață și apoi încep să mănânce fructe și insecte.

Puii de obicei nu părăsesc cuibul până la vârsta de o lună, când încep să zboare. Reproducerea lor are loc de obicei în lunile octombrie și iulie.

Poate trai în captivitate aceasta rasa de porumbei?

In ceea ce priveste ingrijirea sa in captivitate, fiind o pasare mare, cel mai bine este sa ai un pod mare. Trăiește foarte liniștit cu ruda lui rabiche, dar cu alte păsări poate avea probleme, mai ales dacă sunt atât de teritoriale.

ce inseamna cand visezi porumbei

Și deși este obișnuită să trăiască în pădurea laurasilva, se poate adapta bine la noul ei împrejurimi.

În ceea ce privește domesticirea sa, poate fi mai complicat decât antrenamentul altor porumbei, deoarece este o pasăre căreia îi place destul de mult liniștea și nu este la fel de obișnuită ca ruda ei cu contactul cu ființele umane.

Cu toate acestea, nu este imposibil să-l antrenezi, este nevoie doar de puțină răbdare pentru a face pasărea să se cocoțeze pe braț sau pentru a o scoate din podul său fără să-ți faci griji că poate lua zborul.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner