Skip to content

Raţă Arlechin Histrionicus Histrionicus

Rase de rate ouatoare
Harlequin Duck

Deși multe rațe au adesea dificultăți în a se ascunde când sosește sezonul de vânătoare, unii membri ai familiei s-au adaptat foarte bine. La fel ca și cu rața arlechin.

Unde trăiește această specie?

Rața arlechin, cunoscută sub numele științific de histrionicus histrionicus, este o specie de pasăre anseriformă, care aparține familiei Anatidae și este singurul membru al genului histrionicus.

Această specie se găsește în America de Nord, în estul Rusiei, în sudul Groenlandei și în Islanda. În unele ocazii, în Europa de Vest au fost găsite câteva exemplare rătăcitoare.

Cum arată?

Este o pasăre care la prima vedere ar fi inconfundabilă, deoarece corpul ei este plin de culori. Măsoară între 38-51 cm și poate cântări până la 350 de grame. Prezinta un puternic dimorfism sexual.

Cea mai mare parte a corpului său este acoperită de pene negre, cu dungi albe distribuite diferit în funcție de exemplar. Doar in partea inferioara are o culoare maro-roscat, lipsita de aceste dungi albe.

Pieptul și zona din spate au o culoare închisă mai deschisă, tinde spre gri. În acest caz, dungile albe sunt combinate cu dungi negre. Acest aspect deosebit este ceea ce îi conferă un camuflaj bun.

Femela, in schimb, ii lipsesc acele culori pe care le are masculul, avand un penaj mai maroniu. Au doar o pată albă pe părțile laterale.

rase de rate ouatoare
Un grup mic de rațe Arlechin înoată în apa albastră strălucitoare într-o zi însorită.

Au fost recunoscute două subspecii:

Histrionicus histrionicus histrionicus:

Această specie este distribuită în principal în America de Nord.


Histrionicus histrionicus pacificus:

Cel mai comun în partea de est a continentului european.


Care este comportamentul acestei specii?


Hrana acestei păsări este formată din plante acvatice, pe care le obține prin înot sub apă sau scufundări. Întoarce corpul în apă puțin adâncă pentru, cu mișcarea picioarelor, să slăbească strângerea plantelor de pământ și să le apuce cu ciocul. În afară de plante, consumă și moluște și crustacee.

Sezonul de împerechere depinde de locul în care se află. Femela depune cinci până la șapte, uneori până la zece ouă de culoare crem. Incubația se realizează de către femelă, timp de 27-30 de zile.

Când trebuie să părăsească cuibul, acoperiți ouăle cu puf pentru a le menține cald.

specii de rate salbatice
O rață arlechin iarna, când aceste păsări vizitează Barnegat Light din New Jersey.

Cand se nasc puii parasesc deja cuibul din prima zi, mergand cu mama la apa, unde impreuna cu tatal ii hranesc prin regurgitarea plantelor acvatice.

Deși au o dezvoltare foarte timpurie, unele rațe arlechin pot dura mai mult de trei luni pentru a părăsi cuibul.

În timpul dezvoltării tinerilor, părinții nu pot zbura, deoarece schimbă pana. Este o specie care se poate reproduce de două ori pe an, dar nu este neobișnuit ca un cuplu să aibă o singură puie la un moment dat.

Spre deosebire de alte specii de rațe, nu este atât de vânată, deoarece penajul său deosebit o face ideală pentru a se ascunde atunci când simte pericolul.

În plus, nu locuiește de obicei în apropierea zonelor urbane, cu zone cu multe plante înalte în care să se ascundă în cazul în care ar putea apărea un posibil prădător.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner