Skip to content

Rata Baer’s Pochard

Rate Baer's Pochard Aythya baeri

Ești gata să afli mai multe despre o altă specie de rață? De data aceasta o să vă vorbim despre ulciorul lui Baer. Probabil că nu ați auzit niciodată de ea, dar în Asia este o specie destul de cunoscută.

Traieste pentru …

Cunoscută sub numele științific de aythya baeri, este o specie de pasăre anseriformă din familia anatidelor. Trăiește în Asia de Est, reproducându-se în sud-estul Rusiei, nord-estul Chinei și estul îndepărtat al Mongoliei.

În timpul iernii migrează în sudul Chinei, Asia de Sud-Est și subcontinentul indian. Mai ales în Taiwan. Numele său este o comemorare a naturalistului Karl Ernst von Baer.

Îl vei recunoaște pentru că…

În cadrul familiei sale este o pasăre de talie medie, măsurând între 41-46 cm înălțime. Mărimea și silueta sa este foarte asemănătoare cu cea a pohardului maro, deși masculii sunt oarecum diferiți. Are un ușor dimorfism sexual.

Masculii arată destul de asemănător cu Polul Bastard, dar spatele și flancurile lor superioare sunt întunecate, iar flancurile inferioare și burta sunt albe. La rândul ei, femela, care are tonuri mai ascuțite, seamănă mult cu restul păsărilor din genul Aythya. O modalitate de a le diferenția este că bărbații au ochii albi, în timp ce femelele au o culoare mai închisă.

Modul lor de viață este…

Deși este o pasăre care migrează de obicei odată cu iarna, este destul de sedentară. Dacă nu există o lipsă de hrană în zona lor, ei nu se vor muta la una nouă. Trăiesc în general în stoluri mici, între 100-150 de indivizi.

Locuința lor este instalată de obicei în zone de lacuri, râuri sau mlaștini unde există o cantitate mare de vegetație acvatică. Hrana lor, alcătuită din plante acvatice și insecte, se obține prin scufundarea completă în apă. Sunt foarte buni înotători și scafandri excelenți. Când vine iarna, se mută în lacuri și lacuri de apă dulce.

Cum se înmulțesc aceste rase de rate

Momentul împerecherii va depinde de zonă. Odată ce curtarea și fertilizarea femelei sunt terminate, masculii se retrag într-o zonă îndepărtată, pentru a-și pierde pielea.

Femela, la rândul ei, pregătește un cuib unde depune șase până la nouă ouă. Uneori, mai multe femele pot depune ouă în același cuib.

Pe parcursul a 30 de zile femela se va ocupa de incubarea ouălor. Odată ce puii s-au născut, mama se va ocupa de hrănirea lor în primele zile. Dar când au o lună, știu deja să se descurce singuri, deși nu părăsesc cuibul până la vârsta de două luni.

În 2008, IUCN a considerat această specie ca fiind în pericol de dispariție, dar în 2012 a fost schimbată în pe cale critică. În China, este una dintre țările cu cea mai mică cantitate de exemplare, estimând aproximativ 200 de exemplare.

China este o țară în care această specie este vânată intens pentru carnea sa, una dintre principalele cauze ale declinului speciei.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner