Skip to content

Rață cu cioc albastru oxyura australis

rata caracteristici
Blue-billed Duck

Este posibil ca specia de rațe să fie una dintre cele mai extinse din lumea păsărilor. Totuși, este plăcut să afli care dintre ele există, nu? Astăzi, de exemplu, veți afla ceva despre Malvasia australiană.

Unde trăiește această pasăre?

Este cunoscută sub numele științific de oxyura australis, o specie de pasăre anseriformă din familia Anatidae. Este distribuit în special de Australia și Tasmania. În cazul Australiei, distribuția sa este limitată la bazinul râului Murray și Darlingen.

Spre deosebire de alte specii de rațe, de obicei nu se apropie foarte mult de zonele de coastă, așa că contactul său cu oamenii este destul de limitat. Nu există înregistrări că ar putea emigra în timpul iernii.

Foarte usor de recunoscut

Deși este adevărat că aspectul său ar putea fi confundat cu alte specii de rațe, adevărul este că este ușor de diferențiat. Măsoară între 30-35 cm și poate cântări între 500 și 1300 de grame. Nu este dimorfă sexual, dar femela este de obicei puțin mai grea decât masculul.

Se caracterizează prin faptul că întregul său corp este acoperit de penaj negru cu un ușor ton brun-roșcat. Ciocul ei este de un ton albăstrui care, după lumina cutiei, pare a fi alb. Penele cozii sunt de obicei ridicate când înot, dând aspectul bretonului.

Cum se comportă în libertate?

În general, membrii speciilor de anatide petrec timp în apă și apoi pot ieși la suprafață. Dar în cazul membrilor speciei Malvasia, ei își petrec cea mai mare parte a vieții în apă. Nu sunt foarte buni plimbători și nici nu știu bine cum să-și ia hrana din pământ.

Prin urmare, ei sunt mereu în apă, de unde își iau mâncarea. Consumă în principal plante acvatice și nevertebrate mici, cum ar fi crustacee, insecte și moluște. Nu este un înotător la fel de bun ca porronele, dar se poate scufunda pentru a-și lua hrana.

Cum este procesul de reproducere la rata cu cioc albastru

Sezonul de reproducere va depinde de zona în care se găsește. Femela se va ocupa în general de construirea cuibului într-o mlaștină, lângă coastă, dar la un nivel destul de adânc.

Depunerea poate fi de la trei până la douăsprezece ouă. Perioada de incubație durează de obicei aproximativ 28 de zile. Toți puii eclozează în același timp.

Ca regulă generală, puii încep deja să înoate din prima zi de viață. Deși în primele două săptămâni vor fi hrăniți de mamă, regurgitând un amestec de plante acvatice, insecte și crustacee.

După acest timp, puii vor ști deja să se scufunde în apă pentru a-și obține propria hrană. Le ia între două și trei luni pentru a părăsi cuibul.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner