Skip to content

Rața australiană (aythya australis)

Rața australiană

Ai de gând să faci un tur al Australiei pentru a-i vedea fauna? Ar trebui să încerci să vezi Rața australiană! Nu este cea mai cunoscută specie de păsări din zonă, dar este destul de frumoasă pentru cei care iubesc rațele.

Celălalt nume al lui este…

Aythya australis este cunoscută și sub numele de rața australiană cu ochi albi. Aparține familiei Anatidae și este originar din Australia și Noua Caledonie. Este cel mai frecvent în sud-estul Australiei, în special în bazinul Murray-Darling și în zonele umede de lângă coastă.

Este, în general, o specie nomadă, dar când se lovește de secetă, aceasta devine larg dispersată. Poate călători în Noua Guinee, Noua Zeelandă și Insulele Pacificului, unde poate rămâne un sezon sau două (chiar să se reproducă în acea zonă).

Cum arată?

Ca marime, este o specie medie, intre 46 si 49 cm, cu anvergura aripilor intre 65-70 cm si greutatea in jur de un kilogram. Prezinta un usor dimorfism sexual care permite diferentierea masculului de femela.

Masculul are o culoare maro mai roșiatică în penajul corpului și are și irisul alb. Partea superioară a capului este mai întunecată decât restul corpului, în timp ce zona abdomenului este albă. Aceste pene albe sunt, de asemenea, pe aripile sale.

Femelele, pe de altă parte, modelul de culoare este același, dar nuanța maro este dezactivată și ochii lor sunt căprui. Cicul ambelor sexe este negricios, cu o pată albă lângă vârf (care este negru). Femelele, de regulă, îl au total alb.

Au fost recunoscute două subspecii:

  • Aythya australis extima: Se găsește numai în Noua Caledonie.
  • Aythya australis australis: specia nominală, cu reședința în Australia.


Ce stil de viață duce aceasta specie de rate?

De regulă, această specie se stabilește într-o zonă împădurită, în apropierea unor cantități mari de apă. Poate fi o zonă mai deschisă, ca un râu. Nu-i place să călătorească, dar când vine sezonul secetos, călătorește pe continent, până se întorc anotimpurile ploioase.

Este o specie care se hrănește prin scufundări, scufundându-se complet sub apă timp de aproximativ un minut. Este un înotător foarte bun, iar datorită picioarelor poate ajunge la adâncimea apei fără probleme.

De acolo își obține principala sursă de hrană: plantele acvatice. Deși poate fi văzut în zonele de coastă, preferă zonele de apă interioară.

Când sosește sezonul de reproducere, femela se ocupă de construirea cuibului și de incubare. Masculul, după ce s-a împerecheat, se retrage cu alți masculi într-un loc îndepărtat pentru a schimba penajul.

Întrucât femela se ocupă de incubație, timp de 30 de zile, și de protecția cuibului, rata de succes în incubație este foarte scăzută.

Când se vor naște puii, femela va fi din nou însărcinată să aibă grijă de ei. Îi va hrăni cu un amestec de plante acvatice, insecte și alte crustacee din zonă. O săptămână mai târziu puii învață deja cum să-și obțină hrana, iar după două luni părăsesc cuibul.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner