Skip to content

Raţă cu cap alb oxyura jamaicensis

rata cu cap alb
Rața Ruddy intră în penaj de reproducere complet primăvara, în timp ce majoritatea rațelor masculi au un penaj strălucitor înainte de Ziua Recunoștinței. Albastrul pudra strălucitor este uluitor. Observați coada rigidă ridicată. Rațele roșii tind să se țină singure și să se adună într-o plută în afară de alte specii.

Ți-a atras atenția specia Malvasia? Trebuie să știți că această specie este răspândită în întreaga lume și fiecare are propria sa particularitate. Vrei să-ți spunem despre malvasia scorțișoară? O sa il iubesti!

Are alte nume

Este cunoscută și sub numele de rață de scufundări mare, rață tepalcate în zona Mexicului sau rață rufoasă. Numele său științific este oxyura jamaicensis și este originar din America. Este distribuit în special din Alaska până în Țara de Foc.

Cu succes mai mare sau mai mic, a fost introdus în Europa de Vest, fiind considerată de unii o specie invazivă. Trăiește de obicei în lacuri și iazuri mlăștinoase din toată America de Nord.

Îi cunoști aspectul?

S-ar putea spune că este unul dintre cele mai mici exemplare ale familiei, masculul măsurând în medie 14,5 cm, iar femela ceva mai puțin, aproximativ 14.

Masculii cântăresc de obicei între 500 – 800 de grame, în timp ce femelele cântăresc între 300 și 800 de grame. 600 de grame.

Culoarea masculilor este de culoare ruginie rosiatica, cu cicul albastru si fata alba, cu coroana neagra. Femelele au un ușor dimorfism sexual, având în vedere că corpul lor este maro cenușiu, capul și ciocul negru. Au o listă albă care trece orizontal pe obraz, gât și gât.

Anterior i s-au atribuit mai multe subspecii, pe care mulți experți au ajuns să le considere o specie diferită. Unul dintre ei a fost oxyura jamaicensis ferruginea, care locuia în zona de sud.

Era considerat unul separat deoarece avea o față complet neagră și era mai mare. Andean oxyura jamaicensis s-a stabilit la vremea ei ca o altă subspecie, dar datorită variației de culori pe care o avea, a ajuns să fie considerat un hibrid între malvasia nord-americană și rața roșie andină.

Sunteți gata să le cunoașteți comportamentul?

Este o pasăre migratoare care, la sosirea iernii, se deplasează în partea de sud a continentului american, în special în golfurile de coastă și lacurile dezghețate.

Hrana lor consta in seminte, radacini de plante acvatice, insecte si crustacee pe care le obtin din zona in care traiesc. Sunt foarte buni înotători și scafandri, petrecând cea mai mare parte a vieții în apă.

Deoarece este o specie atât de răspândită, perioada de împerechere depinde de zona în care se găsește. Odată ce a inseminare femela, se pare că sarcina masculului este nulă în timpul procesului de incubație.

Femela va depune între șase și zece ouă. Incubația acestora durează între 23 și 26 de zile. Puii petrec aproape două luni alături de mama lor, până învață să zboare și părăsesc cuibul.

Când a fost introdus în Europa de Vest, a fost o specie pentru utilizare în terenurile de vânătoare. Totuși, exemplarele scăpate s-au stabilit în Marea Britanie și de acolo s-au răspândit în alte țări.

A fost reprodusă și încrucișată cu rața cu cap alb, care trăiește în sudul Europei.

Este o specie cu un potențial de colonizare unic, iar din moment ce constituie o amenințare pentru specia autohtonă, în Spania a fost clasificată ca specie străină invazivă.

În Spania este o pasăre interzisă, atât introducerea, cât și deținerea ei. Din 2013 există un program de eradicare a acesteia din cauza amenințării pe care o reprezintă pentru rața cu cap alb.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner