Skip to content

Rață cu cap castaniu (aythya americana)

rata cu capul castaniu

Vă atrage atenția fauna extinsă a continentului american? Nu este pentru mai puțin, deoarece există multe păsări foarte interesante de studiat. De exemplu porrónul american. Il cunosteai? Nu? Vă vom spune despre asta!

Are si un alt nume?

Nu este cunoscut sub alte porecle. Numele său științific este aythya americana, o specie de pasari anseriform din familia Anatinae și este tipic pentru America de Nord. Thomas Campbell Eyton, un naturalist englez, a fost primul care a descris-o în 1838, deși la început a fost catalogată sub numele de Fuligula americana.

Mai târziu avea să fie inclusă în genul Aythya, gen creat de Friedrich Boie în 1822, și care avea prioritate față de alte grupuri de specii. Este o pasăre migratoare, care se reproduce în mlaștini, lacuri și iazuri din nord-vestul Statelor Unite, precum și în regiunea Marilor Lacuri.

Vrei să-i cunoști aspectul?

Este o pasăre de talie medie din cadrul familiei sale, cu o dimensiune între 45 și 58 cm și atingând o anvergură a aripilor de 84 cm. Greutatea sa variază între 500-1200 de grame.

Masculul are ciocul gri-albăstrui, cu excepția zonei vârfului, cu o listă (foarte fină), la bază cu pene negre. Culoarea penelor lor este gri deschis, cu excepția zonei capului și gâtului, care sunt de un maro roșcat. Are si o zona neagra in fata si alta in zona caudala. Ochii au o culoare galben intens.

În cazul femelei, acesta este un ton maroniu, cu un bec gri-albăstrui care este mai închis decât masculul. Vârful este negru, iar ochii lui sunt căprui. Are niște zone ușoare la baza ciocului și a flancurilor, precum și zona spatelui care este gri. Când zboară, ambele sexe împart pene de zbor gri deschis și o burtă albicioasă.

În aparență, această pasăre seamănă îndeaproape cu pohardul european, cu care poate fi confundată atunci când migrează în Europa în lunile de iarnă. Dar americanul este ceva mai în vârstă, pe lângă faptul că masculii au irisi galbeni, nu ca cei europeni, care sunt roșii. Pe de altă parte, capul americanului este rotunjit.

Cum trăiește această specie?

Ca și alți membri ai familiei rațelor, pudelii americani își găsesc adesea hrana scufundându-se, sau scufundându-se, în lacurile și iazurile în care trăiesc.

Dieta lor este alcătuită în principal din materie vegetală, pe lângă consumul de animale mici precum moluștele. Puteți consuma și melci.

Nu este o specie monogamă. Când perioada de împerechere ajunge la sfârșitul iernii, se stabilește o pereche care se va schimba în anul următor. După împerechere, masculul își lasă partenerul pentru a merge să-și dezvăluie pielea, lăsând femela sarcina de a avea grijă de cuib.

Acesta este fabricat în zone cu corpuri mari de apă, cu un amestec de sol și puf de la femelă. Femelele depun între 9-11 ouă. Deși este obișnuit ca mai multe femele să împartă un cuib (ceea ce nu înseamnă că au fost fertilizate de același mascul). Pe parcursul a 30 de zile se va ocupa de incubatie, iar in momentul nasterii puii vor fi cu mama pana la varsta de aproximativ 50 de zile, moment in care vor capata independenta si vor parasi cuibul.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner