Skip to content

Rață cu guler negru (callonetta leucophrys)

rață desen
Rață cu guler negru

Iubești rațele? Nu toate speciile pot fi ținute ca pasăre de companie. Dar, asta înseamnă că nu vă puteți bucura să învățați despre unele specii, nu? Cum, de exemplu, rața cu gat negru!

Diverse denumiri, în funcție de zona lor de distribuție

Este cunoscută și sub denumirea de rață cu guler sau teal cu guler. Numele său științific este callonetta leucophrys, o pasăre anseriformă din familia Anatidae originară din America de Sud. Aria sa de distribuție se întinde pe toată zona centrală a continentului, în Bolivia, Brazilia, Paraguay, Uruguay și nordul Argentinei.

Trăiește de obicei în estuare, savane și lagune inundate, manifestând o preferință puternică pentru lagune și terenuri inundate care sunt aproape de copaci. Medii de la nivelul mării de aproximativ 700 de metri altitudine.

Este foarte ușor de diferențiat sex-ul acestei rate?

Este o pasăre de talie medie, între 35 și 38 cm, cu o greutate care variază între 190 și 360 de grame. Prezinta un dimorfism sexual puternic, facand foarte usor deosebirea masculului de femela.

Masculul are penele în jurul ochiului de un ton de gri deschis, care devin mai deschise pe măsură ce ajung până la ceafă, unde o străbate o listă neagră orizontală. Penele de pe piept sunt aramii, în timp ce pe laterale sunt gri.

Penele aripilor lor sunt maro puternic cu dungi negre. Părțile sale inferioare sunt de un ton deschis, cu o prezență scurtă de pene gri. Penele cozii sunt de culoare închisă, cu o pată albă pe fiecare parte.

Femela, pe de altă parte, are un penaj mai închis. Aripile, ceafa și coada lui sunt maro foarte închis. Fața lui îmbină pene maro și albe. Pe corp, alb, gri și maro se amestecă, ceea ce îi conferă un aspect pătat. In plus, are pe varfurile aripilor pene verzui, uneori foarte putin vizibile.

Știți cum se reproduce aceasta specie de rate?

Deoarece trăiește de obicei în apropierea zonelor cu apă abundentă, se hrănește în principal cu vegetație acvatică. Aceasta, de regulă, se obține de la suprafață, dar își pot scufunda puțin corpul și pentru a-l extrage din fund. Crustaceele și insectele acvatice mici pot fi, de asemenea, parte din dieta lor.

Nu s-a stabilit că este o specie monogamă, dar au fost cazuri de cupluri care și-au petrecut întreaga viață împreună. Cuibul este construit de obicei de femela, cu ajutorul masculului care ii ofera cateva din pene ale lui.

După ce a fost construită, femela depune în medie 8 ouă, care pot ajunge până la 12.

Sarcina masculului în timpul procesului de incubație, care durează aproximativ o lună, va fi să monitorizeze sosirea eventualilor prădători. După ce se nasc puii, ei învață în primele zile să-și obțină hrana, cu puțin ajutor de la părinți.

Se hrănesc cu un amestec de plante acvatice și insecte care este regurgitat de părinți. Ajunși la o lună de viață, au deja o independență aproape totală, dar nu vor părăsi cuibul până la vârsta de două luni.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner