Skip to content

Rață cu urechi roz (malacorhynchus membranaceus)

pui de rață
rață cu urechi roz

Rață cu urechi roz, nu este curios același nume? Nu vrei să afli mai multe despre această specie? O să-ți placă! Nu o vei putea avea ca animal de companie, dar este una dintre cele mai interesante specii!

Care este numele său științific?

Rață cu urechi roz este cunoscută sub numele științific de malacorhynchus membranaceus, o specie de pasăre anseriformă din familia Anatidae. Măsoară între 38 și 40 cm și este endemică în zonele umede din Australia de Vest.

Ei trăiesc în zone cu mare abundență de apă, împrăștiate în toată Australia. În general, nu migrează în afara zonei lor și, în ocazii foarte rare, a fost văzut un exemplar în Europa și Asia.

Cum arată?

Este o pasăre de talie medie, cu o dimensiune cuprinsă între 36 și 45 cm. Greutatea sa este de obicei de aproximativ 290-480 de grame in cazul masculului, in timp ce femela cantareste intre 272-423 de grame. Anvergura aripilor este de aproximativ 55-70 cm. Ambele sexe sunt la fel.

Aspectul său este destul de izbitor. Ochiul său este acoperit de o listă neagră, în timp ce zona din jurul ciocului este albă. O listă maro deschis coboară din pătuțul ei și se mută pe spate.

Gâtul lui este gri deschis. Corpul său amestecă pene maro-maroniu și albe ca niște dungi, de parcă ar fi blana unei zebre. Ciocul său este negru închis, dar în zona în care se unește cu capul are două mici pete albe.

Altceva de spus despre această specie?

Urmând același comportament ca și restul rațelor, rața pachón este o pasăre care se hrănește în principal cu materie vegetală. Acesta poate fi obținut din fundul apei sau de la suprafață.

Pentru a-l obține pe cel de jos, își scufundă o parte din corp și o întinde cu ciocul. Pentru a face planta mai liberă de pământ, își mișcă picioarele peste ea.

Perioada de reproducere este între aprilie-mai. Cuplurile nu trebuie să se repete în fiecare an, dar au fost unele cazuri de cupluri monogame.

După fertilizarea femelei, aceasta va începe să construiască cuibul, cu un amestec de plante moarte, în jos și în jos de la mascul. Ea va fi responsabilă de incubație după depunerea a 8 până la 10 ouă (uneori până la 12). Masculul va fi câinele de pază și va fi însărcinat să împiedice prădătorii să atace cuibul.

După o lună, puii eclozează și încep să înoate cu părinții din prima zi. În primele trei/patru zile părinții vor fi cei care îi vor hrăni regurgitând un amestec de insecte și plante acvatice.

Dar după acel timp vor trebui să se descurce singuri. Nu vor părăsi cuibul decât după 40-45 de zile. În această etapă adulții nu pot zbura pentru că își pierd penajul, proces care durează aproape două luni.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner