Skip to content

Rata Ferestraș Mergus Octosetaceus

rațe de vanzare

Sunteți interesat de păsările care sunt în pericol de dispariție? Rața serrucho este una dintre aceste specii. Nu ai cunoscut-o?

Care este habitatul său?

Se mai numește și serreta braziliană și denumirea științifică de Mergus octosetaceus. O pasăre anseriformă din familia anatidelor, tipică Americii de Sud.

Trăiește în râuri puțin adânci, cu curenți, fluide în sudul și centrul Braziliei și estul Paraguayului. În Argentina poate fi găsit în provincia Misiones.

Cum îl poți recunoaște?

În aparență, amintește de biguá. Dimensiunea sa este de aproximativ 50 cm lungime, cu o greutate care variază între un kilogram și un kilogram și jumătate.

Pompadourul lung de la ceafă iese în evidență în special, semnul său distinctiv. Are un gât fin negru, cu spatele maro închis. Oglinda laterală în alb este destul de largă, deși este vizibilă doar în timpul zborului. Burta are mai multe bare ocru-brun.

Ciocul este alungit si destul de fin, de culoare neagra. Picioarele lor, pe de altă parte, sunt de culoare roșiatică. Femelele sunt mai puțin grele decât masculii și le lipsește pompadour la ceafă.

boli la rațe

În libertate trăiește…

Este un fel de personaj destul de suspect. Dieta lor constă din melci, larve de insecte și ocazional anghile. De asemenea, se hrănesc cu diferitele soiuri de pești care se află în zona habitatului lor.

Se reproduc în lunile de iarnă, formând perechi care au grijă de pui. De obicei depune trei până la cinci ouă, iar femela este cea care se ocupă de incubarea ouălor.

Puii se nasc înainte de încheierea lunii, iar din prima zi puii merg la apă cu mama. Îi hrănește cu un amestec regurgitat de plante, insecte și melci. Părinții pot participa și la hrănire. Puii învață să zboare la vârsta de două luni.

De obicei, este destul de atent la împrejurimile sale, urmărind prezența unor posibili inamici. De fapt, se așează pe stânci care ies din apă. În cazul detectării unui pericol, se scufundă rapid pentru a scăpa.

Specii de rate în pericol de dispariție

În prezent, această specie este în pericol critic de dispariție, ceea ce indică faptul că a mai rămas doar o populație de mai puțin de 250 de indivizi.

Mâna omului este cauza principală a situației lor critice, din cauza contaminării râurilor, distrugerii pădurilor pentru extinderea zonelor de cultură și vânătoare.

Pe de altă parte, este și o specie foarte afectată de mediul natural. De exemplu, această specie este o țintă pentru vulturi, mai ales tineri.

Acest lucru face ca nașterile să fie puține și că foarte puțini tineri pot ajunge la maturitate. Se desfășoară diverse proiecte pentru perpetuarea acestei specii, precum includerea acestei specii în diferite parcuri naturale din America.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner