Skip to content

Rață Scufundatoare

rațe imagini

Cercetați unele specii de rațe? O să vă vorbim despre unul: rața scufundătoare. O specie răspândită, deși este destul de necunoscută lumii.

Rata scufundatoare mai are și alte nume…?


În alte zone este cunoscută sub numele de malvasía mascat, rață mascata sau rață de fier. Numele său științific este nomoyx dominicus. O specie de pasăre anseriformă din familia Anatidae. Trăiește în America Centrală și de Sud, apare în Antilele Caraibe.

Trăiește în mlaștini tropicale, în apă dulce, unde există vegetație plutitoare. Este de obicei pe un teren care se află la 800 de metri deasupra nivelului mării.

rațe mandarine de vânzare

Cum arată o rata scufundatoare?


Este o pasăre mare, măsurând între 31-16 cm lungime. Prezinta un usor dimorfism sexual care permite diferentierea femelei de mascul. Greutatea sa este intre 300-400 de grame.

Se caracterizeaza prin a avea o culoare maro-roscat, cu coroana neagra si cicul albastru deschis. Pe spate, penele sunt brun-roșcatice cu pete negre, în timp ce aripile sunt maro. Penele secundare sunt albe, vizibile doar în timpul zborului.

Femelele, intre timp, au spatele striat, cu doua dungi care le traverseaza zona ochiului, una deasupra si alta dedesubt. Un brand de identitate care face ușoară diferențierea acestora.

Cum traieste în libertate?

Deși este un zburător foarte bun și unul dintre cei mai buni dintre specii, petrece mai mult timp în apă. De fapt, numele său vine de la faptul că petrece mult timp scufundându-se sub apă, pentru a-și lua hrana.

rațe caroline

Dieta sa constă din semințe și plante acvatice pe care le primește din fundul apei, dar se poate hrăni și cu plantele de la suprafață. Ocazional, poate consuma crustacee și mici insecte acvatice nevertebrate.

Nu se știe când începe sezonul lor de reproducere, precum și dacă perechile acestei specii sunt monogame. Această îndoială vine din datele care au fost obținute de la unele cuiburi.

Cum se reproduce rata scufundatoare

Această specie depune de obicei trei până la cinci ouă, dar au fost văzute cuiburi cu până la 12 ouă. Acest lucru sugerează că sunt perechi poligame sau că femelele împart cuibul și una este responsabilă de incubație.

Dacă tatăl participă la incubație este un mister complet, deși majoritatea speciilor din familia rațelor lasă această sarcină mamelor. Ouăle eclozează după aproximativ 28 de zile de incubație.

Când se nasc puii, ei merg deja la apă împreună cu mama, unde aceasta îi hrănește regurgitând un amestec de plante acvatice, crustacee, insecte nevertebrate acvatice și câteva semințe.

Nu se știe cât timp poate dura să părăsești cuibul. O rață durează mai mult de două luni să zboare. Pe de altă parte, părinții într-o perioadă nu pot părăsi zona, deoarece

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner